De beste snoepjes om te proberen in Erope

De Europese snoepjes zijn net zo gevarieerd en divers als de culturen waar ze vandaan komen. U vindt er snoep en gebak, zoet en hartig, van het Engelse Kanaal tot aan de Middellandse Zee. Dit zijn een paar van mijn favorieten.

En de beste Europese drankjes te leren kennen.

Wafels in België

Wafels uit België. Ah, hoe kon ik ze vergeten! Wafels zijn gemaakt van gezuurd deeg met een patroon tussen twee gestreken borden en zijn een van de populairste Europese desserts ter wereld.

De wafel heeft een interessante geschiedenis. Blijkbaar is het al sinds de tijd van de Grieken die platte taarten maakten tussen de hete metalen platen. Toen documenteerden de Fransen hun allereerste wafelrecept in de middeleeuwen. Een wafelijzer begon zijn intrede te doen. De Luikse wafels, de populairste Belgische wafels, zouden in de 18e eeuw zijn uitgevonden.

Wafels zijn vandaag de dag over de hele wereld zeer populair. Meer nog in de Verenigde Staten, waar ze worden gegeten als zwaar beladen ontbijt. De Amerikaanse versie wordt eigenlijk de Belgische Wafel genoemd. In België krijg je Brusselse wafels, Luikse wafels en Vlaamse wafels.

Mousse in Frankrijk

Mousse is een extreem lichte, pluizige zoete lekkernij die ergens in het 18e eeuwse Frankrijk is ontstaan. Mousse kan zoet of hartig zijn. Blijkbaar is de hartige versie als eerste uitgevonden! Dat was nieuws voor mij. Geen grote fan van de hartige, maar ik kon een moord doen voor de zoete soort.

Dessertmousses worden vaak gemaakt met opgeklopt eiwit en slagroom. Ze worden stijf geslagen om de pluizige lichte consistentie te krijgen. Het woord mousse betekent schuim of schuim in het Frans. En zo krijgt het dessert zijn naam.

Zoete mousses worden vaak koud geserveerd. Soms bevroren! Ze zijn er in vele smaken. Maar de meest populaire smaak is die van chocolade. Vandaag de dag is Chocolademousse enorm populair geworden over de hele wereld en is het een veelgebruikt gerecht op alle menu’s van restaurants.

Gelato in Italië

Nee. Nee. Ik ben niet ieders favoriete ijsje vergeten. De Italiaanse Gelato! Gelato is vandaag de dag zo beroemd geworden over de hele wereld, soms vergeten we zelfs dat het in Italië is ontstaan. Er zijn gelato winkels op elke hoek. Maar het eten van de echte gelato in eigen land is een ervaring op zich.

Gelato is ontstaan in de 14e eeuw toen een Italiaanse architect, Bernardo Buontalenti, het ijs aan het Medici hof in Florence presenteerde. (Lijkt erop dat de Medicis verantwoordelijk waren voor de opkomst van een aantal lekkere Europese desserts!) De Italianen namen het vervolgens mee naar de rest van de wereld, waaronder Parijs en de VS.

Traditionele smaken van de gelato zijn vanille, chocolade, pistache en room. Een cruciaal verschil tussen gelato en andere ijsjes is dat het minder vet (gezonder) en minder lucht (intensievere smaken) bevat.

Fondue in Zwitserland

Voortbouwend op de schittering van gesmolten kaas als maaltijd, kunnen we ook de Zwitsers bedanken voor het feit dat ze een grote pot chocolade hebben gemaakt waar ze zo’n beetje alles in kunnen dippen. Als het uit het land komt met de hoogste chocoladeconsumptie per hoofd van de bevolking ter wereld, wie zijn wij dan om ruzie te maken?

Sernik in Polen

De Sernik, de traditionele Poolse kaastaart, is de koningin van alle Poolse desserts. Het is een gebakken kaastaart die wordt gemaakt van twaróg – kwark, eieren en suiker. Het woord Sernik komt eigenlijk van het Poolse woord “ser” voor kaas.

Sernik is zeer populair onder de lokale bevolking. De mensen in Polen houden ervan om het dessert thuis te maken en het ook bij de supermarkten te kopen. Men gelooft dat de Sernik ergens in de 17e eeuw is ontstaan toen koning John III Sobieski het recept meenam nadat hij de Slag om Wenen tegen de Turken had gewonnen.

Traditionele gerechten die je moet proberen in Europa Restaurants
Restaurant chef

Ontdek de beste gerechten die in Europese restaurants heersen. Elk van hen is uniek voor zijn regio. Probeer ze allemaal, Read more